Följ Bangen Jazz Collective på:

  Bangen jazz collective 2016

  Efter två fantastiska år med kursen Bangen Jazz Collective så är det nu dags för den tredje upplagan. Vi är laddade och ger gärnet för ytterligare en fenomenal kurs. Nu kör vi!

  Om kursen

  Bangen Jazz Collective är en jazzkurs för dig som är mellan 13 och 19 år och som har några års erfarenhet på ditt instrument (instrument/sång). Du behöver inte ha fått den erfarenheten från musik- och kulturskolan, utan du kanske spelar i band eller har lärt dig hemma. Det är inget krav på att man måste kunna läsa noter eller veta vad alla ackord heter. Kursen äger rum mellan onsdagen den 29/6 från ca 10:00 t.o.m lördagen den 2/7 fram till ca 14:00 i Sandvikens Kulturcentrum och är både till för dig som aldrig tidigare spelat jazz och för dig som är jazzmusikant men önskar förkovra dig inom musikstilen. Alla ska känna sig lika välkomna.

  Kursens mål och syfte

  Bangen Jazz Collective har till syfte att stimulera intresset för jazzmusik och erbjuda unga musikanter att få möta jazzen utifrån sina egna förutsättningar. För att skapa möjligheter för detta har vi knutit till oss några av landets främsta pedagoger och jazzmusiker som kommer att se till att deltagarna på ett odramatiskt sätt, får ta sig an jazzen utifrån sina tidigare musikaliska referenser. Bangen Jazz Collective vill ge möjligheten att anmäla sig till kursen oavsett deltagarens ekonomiska förutsättningar. Därför har vi en mycket låg kursavgift på endast 500 kr. Bangen vill vara med i arbetet att skapa ett mer jämställt musikliv, varmt välkommen till en kurs som är öppen för alla människor!

  Kursens innehåll

  Kursens fokus ligger på ensemblespel vilket innebär att deltagarna kommer att få spela mycket tillsammans och då i nivåbaserade grupper. Eftersom det är en jazzkurs så är improvisation något som deltagarna kommer att få arbeta med. Improvisation är för många ett läskigt och konstigt ämne. Vad är improvisation, går det att lära sig improvisera och i så fall hur, eller är det rent av magi? Under kursen kommer deltagarna att på ett lustfyllt och odramatiskt sätt få arbeta med improvisation.
  Under dagarna kommer det också att hållas olika typer av workshops/masterclasses som deltagarna kan ta del av.
  Kursen avslutas med en konsert där deltagarna får möjlighet att lyssna till kursens ensembler.
  I kursavgiften ingår även fri entré till Bangen Jazz & Blues Festival som startar på torsdagen den 29/6. Här finns möjlighet för deltagarna att lyssna på fantastisk musik och bli inspirerade av etablerade artister.

  Lärare

  Bangen är otroligt glada att kunna presentera lärarlaget för Bangen Jazz Collective 2016    GÖRAN BERENCREUTZ - GITARR
  Gitarr- och ensemblepedagog på Kulturskolan i Sandviken sedan 2000, har jobbat med många olika typer av ensembler: rockband, improvisationsgrupper och storband. En viktig del i hans sätt att arbeta är att individanpassa arrangemang så att alla får en utmaning som man klarar av. Göran är sedan många år medlem av Sandviken Big Band och har många frilansuppdrag som musiker (bl a Triorum och Modus 4 – med Krister Andersson) men även som arrangör för små och stora ensembler.
  Lyssna på Sandviken Big Band där Göran spelar.

    LISA BJÖRÄNGE - SÅNG

  Lisa jobbar som jazzsångerska samt sånglärare på Musikania i Stockholm. Hon hörs mest i sitt eget band Lisa Björänge Quintet eller i bandet Y-Front men sjunger även i andra sammanhang. I april 2015 släppte Lisa Björänge Quintet sin andra skiva ”BANG!” Då tre av fem i bandet är uppvuxna i Sandviken kändes namnet BANG! helt rätt. Det är som en hyllning till Sandviken där hon växte upp och framför allt en hyllning till Bangen där hon varit en flitig publik sen starten. När Lisa musicerar eller undervisar så ligger fokus på närvaro, lekfullhet och samspel, att våga prova nya saker och bryta sina mönster.
  Kolla in Lisas hemsida: www.lisabjorange.com
  Eller lyssna på Lisa på Spotify.

   

  TORBJÖRN GULZ - PIANO
  Torbjörn Gulz är jazzpianist och har verkat som jazzmusiker i snart tjugofem år. Han har turnerat med ett flertal svenska grupper som Jonas Kullhammar kvartett, Magnus Broo Kvartett, Fredrik Norén Band och medverkar på över trettio skivinspelningar. Torbjörn är även sedan flera år tillbaka verksam som pedagog vid Musikhögskolan i Stockholm där han är lektor i piano och jazzteori.
  Det som han lockas mest av inom jazzen är att det är en musikform som sätter improvisationen och den personliga friheten i främsta rummet. Att kunna förmedla detta och inviga nya människor i denna magiska värld är en fantastisk och viktig utmaning. Torbjörn tar med sig erfarenheter från de två föregående årens kurser och kommer att fokusera på att hitta utmaningar för alla deltagare.
  Besök Torbjörns hemsida http://tgulz.weebly.com/ Se Jonas Kullhammar Quartet på Deutsches Jazzfestival Frankfurt 2011

     

  THOMAS MARKUSSON - BAS
  Thomas Markusson är kontrabasist och kompositör, uppvuxen i Sandviken men sedan 1998 bosatt i Göteborg. Thomas turnerar regelbundet med både svenska, tyska och amerikanska musiker runt om i Europa och Japan. Så som Corpo, Daniel Fredar Trio, Walter Lang Trio och Lee Konitz. 2014 släppte Thomas en duoskiva tillsammans med pianisten Daniel Karlsson på skivbolaget Brus och Knaster som fick fina recensioner. Skivan går att höra här: tidal.com/album/32282949  Se Daniel Fredar Trio på youtube: https://youtu.be/xxvObsMRx94 Sedan 2001 har Thomas jobbat på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg som bas- och ensemblelärare. Det som lockar med jazz och improviserad musik är lekfullheten och det rytmiska samspelet i musiken. Detta är något som Thomas kommer att lägga stor vikt vid i denna kurs.   
   

  LISEN RYLANDER LÖVE - SAXOFON
  Lisen Rylander Löve är en internationellt etablerad musiker och kompositör från Göteborg som är verksam inom jazz, elektronika och ljudkonst. Hon utgjorde under tolv år ena halvan av elektronika/improvisations-gruppen Midaircondo som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin genreöverskridande och fantasifulla musik och sina visuella liveframträdanden. Sedan flera år tillbaka leder hon jazzkvartetten The Splendor. Gruppen har släppt tre kritikerrosade album, alla nominerade till Manifest-priset. Hon har också ett nytt soloprojekt där hon blandar sax, röst och live-elektronik. Improvisation, närvaro och att känna sig fri från regler hur man ska spela är viktigt i Lisens musicerande. Hon kommer under kursen lägga fokus på just improvisation, att våga släppa taget ihop och hitta nya musikaliska världar.
  Lyssna på Lisen på Spotify i banden The Splendor och Midaircondo.   

  SEBASTIAN ÅGREN - TRUMSET
  Sebastian Ågren har på senare år etablerat sig som en av landets mest anlitade frilansande trumslagare. Han gillar att röra sig i så många olika genrer som möjligt och spelar med många av Sveriges främsta artister och musiker. Mellan turnéer och spelningar ger Sebastian privatlektioner på hemmaplan i Stockholm där han fokuserar på timing, samspel och lekfullhet. Tre viktiga ingredienser för att tillsammans skapa själ och liv i musiken.
  Lyssna på Sebastian på Spotify med bandet Neighbourhood

   

  Boende och mat

  Boende och mat ingår i kursavgiften till Bangen Jazz Collective. Kursen är som ett övernattningsläger där boendet sker i form av masslogi. Deltagarna tar med sig egna liggunderlag och sovsäckar eller dylikt och sover på golvet i salar om 20-30 personer i varje. Övernattningslokalerna är belägna i samma byggnad som kursen i övrigt och är godkända för övernattning ur säkerhets- och brandskyddsperspektiv. Det finns fyra omklädningsrum varav två är försedda med en låsbar dusch och toalett och de andra två med endast toalett. Två av omklädningsrummen är avsedda för tjejer och de andra två för killar.

  Bespisning sker också i samma byggnad som kursen i övrigt. I kursavgiften ingår frukost, lunch och middag från onsdag den 29/6 till och med fredag den 1/7. Under lördagen ingår frukost och lunch. Under dagarna kommer det också finnas någon form av fika. Om du behöver specialkost anger du detta i anmälningsformuläret.

  Personal (utöver lärarna)

  Under kursen kommer det att finnas en värd dygnet runt från och med tisdag och fram till söndag lunch. En väktare kommer att rondera byggnaden mellan 21.00 till 07.00 från den 28/6 och fram till den 2/7 (alltså t.o.m natten mellan den 2/7 och 3/7) för att bl.a vara en extra trygghet för deltagarna. Projektledaren Marcus Björn kommer också under dagarna att finnas tillgänglig i lokalerna för att bl.a vara ytterligare en resurs för deltagarna.

  Instrument och utrustning

  Under kursen finns det alltid en komplett backline, vilket innebär att det finns förstärkare, sånganläggning inklusive mikrofon, piano/keyboard och trumset. Du som spelar andra instrument såsom gitarr, bas eller mungiga behöver ta med eget instrument. Om du har stora problem att lösa detta, kontakta oss så försöker vi lösa det tillsammans. Vi rekommenderar också trummisar att ta med egna cymbaler.

  Försäkring och övrig information

  Alla deltagare på Bangen Jazz Collective täcks av en kollektiv olycksfallsförsäkring från det att de lämnar sitt hem och till det att de åter är hemma. Den som bereds en plats på kursen kommer att behöva komplettera sin anmälan med en underskriven ansvarsförbindelse som man får hemskickad på post.

  Denna finns här för påseende. För att kunna läsa detta dokument så behöver du ha t.ex Adobe Reader eller liknande installerat på din dator. Klicka här för att komma till Adobe.com där du kan ladda ner detta program utan kostnad.

  Prenumeration på PlayAlong.se 

  För årets deltagare på Bangen Jazz Collective har vi nöjet att återigen kunna erbjuda en tre månaders fri prenumeration på PlayAlong.se, sveriges största musikpedagogiska läroplattform på webben. Här finner du bland annat över 2400 videolektioner för olika instrument mm.

   

   

  KURSAVGIFT

  Tack vare våra fantastiska samarbetspartners har vi möjligheten att ha en kursavgift på endast 500 kr.

  AnSÖKAN

  Du ansöker till kursen via ett webbformulär här på bangen.se. Klicka här för att komma till formuläret. Sista datum för ansökan är 15/5.

  Antagningsprocess

  Deltagarantalet för kursen och per instrumentgrupp är begränsat och efter sista ansökningsdatum görs en antagning med fokus på att få till så bra ensemblekonstellationer som möjligt. Du kommer efter en till två veckor efter sista ansökningsdagen, få information om huruvida du har kunnat beredas en plats på kursen.

  Kontakt

  Om du har övriga frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss per e-post eller telefon.

  Marcus Björn – Projektledare
  E-post: jazzcollective@bangen.se
  Mobil: 0704-678998 (mellan 9:00-17:00)

  Samarbetspartners

  De som bidragit till att möjliggöra Bangen Jazz Collective är Göranssonska Stiftelserna, Sandvikens kommun samt Kulturutveckling - Region Gävleborg. Bangen vill här passa på att tacka dessa samarbetspartners.
SNABBLÄNKAR:

Bangen Jazz Collective
Om kursen
Kursens mål och syfte
Kursens innehåll
Lärare
Boende och Mat
Personal (utöver lärarna)
Instrument och utrustning
Försäkring och övrig information
Playalong.se
Kursavgift
Antagningsprocess
Ansökan
Kontakt
Samarbetspartners


SENASTE INSTAGRAM